Ställer du upp frivilligt?

|7/11, 2024

Ställer du upp frivilligt?

Samhället behöver din insats!

Visste du att du är totalförsvarspliktig från och med det kalenderår du fyller 16 år till slutet av det kalenderår du fyller 70 år? Enligt svensk lag innebär totalförsvarsplikten att varje medborgare och bosatt person i Sverige har en skyldighet att bidra till landets försvar och krishantering. Totalförsvaret omfattar både militärt och civilt försvar, vilket betyder att du kan bli kallad att bidra på olika sätt, beroende på samhällets behov.

Totalförsvarsplikten omfattar:

  • Värnplikt: militär grundutbildning och tjänstgöring.

  • Civilplikt: arbete inom kritiska civila verksamheter.

  • Allmän tjänsteplikt: säkerställer viktiga samhällsfunktioner vid kris.

Även om du omfattas av totalförsvarsplikten kan du bidra redan idag genom att gå med i en frivillig försvarsorganisation. 

De frivilliga försvarsorganisationerna spelar en central roll i Sveriges beredskap, reglerad av den så kallade frivilligförordningen. Den svenska regeringen har definierat ett antal ideella, medlemsstyrda organisationer som har särskilt betydelsefulla uppdrag för att stärka landets beredskap. Dessa organisationer är viktiga resurser för att utbilda och rekrytera förstärkningar åt myndigheter, regioner och kommuner.

Genom sina insatser utbildar frivilliga försvarsorganisationer individer och samlar den expertis som behövs för att möta samhällets krav vid större kriser. De bidrar därigenom både till att öka samhällets motståndskraft och till att förankra försvarsviljan hos allmänheten.

En betydande del av verksamheten sker på lokal nivå genom Frivilliga Resursgruppen (FRG). Denna grupp består av utbildade medlemmar från olika frivilliga försvarsorganisationer som är redo att stötta kommunen vid behov, exempelvis under allvarliga samhällsstörningar.

Att gå med i en frivillig försvarsorganisation innebär att bidra aktivt till samhällets säkerhet och att skapa en stark gemensam beredskap. Det är en möjlighet för privatpersoner att använda sina kunskaper och färdigheter för att hjälpa andra i krissituationer.


Frivilliga försvarsorganisationer att överväga:

  1. Bilkåren, Sveriges Bilkårers Riksförbund
  2. FAK, Frivilliga automobilkåren
  3. FFK, Frivilliga flygkåren
  4. FMCK, Frivilliga motorcykelkåren
  5. FPF, Försvarets personaltjänstförbund
  6. FRO, Frivilliga radioorganisationen
  7. FVRF, Flygvapenfrivilliga
  8. IIR, Insatsingenjörerna
  9. SBK, Svenska Brukshundklubben
  10. SBS, Svenska Blå Stjärnan
  11. SCF, Civilförsvarsförbundet
  12. SFF, Svenska Fallskärmsförbundet
  13. SLK, Riksförbundet Sveriges Lottakårer
  14. SPSF, Svenska Pistolskytteförbundet
  15. SRK, Svenska Röda Korset
  16. Försvarsutbildarna, Svenska försvarsutbildningsförbundet
  17. SVK RF, Sjövärnskårernas riksförbund
  18. SvSF, Svenska Skyttesportsförbundet

Genom att gå med i en av dessa organisationer kan du vara en del av en större gemenskap som arbetar för att skydda och stödja samhället vid kriser och andra nödsituationer. 

Lycka till!