10 GRUNDLÄGGANDE PREPPING-TIPS - FÖRBERED DIG PÅ KRISER OCH KATASTROFER

|15/09, 2023

10 GRUNDLÄGGANDE PREPPING-TIPS - FÖRBERED DIG PÅ KRISER OCH KATASTROFER

I dagens värld kan det finnas många olika typer av kriser och katastrofer som kan drabba oss när vi minst anar det. Oavsett om det är en naturkatastrof, en ekonomisk krasch, kris, strömavbrott eller en global pandemi, så kan det vara svårt att veta hur man ska förbereda sig på det värsta. I det här inlägget kommer vi att ge dig 10 grundläggande prepping-tips som kan hjälpa dig att vara redo för vad som helst.

 1. Skaffa dig en katastrofplan
  Det första steget i att förbereda sig på en kris är att ha en plan. Skriv ned vilka risker som kan påverka ditt liv och hur du och din familj ska hantera dem. Vad behöver ni ha hemma för att klara er en längre tid? Planera var ni ska mötas om ni blir separerade, hur ni ska kommunicera och hur ni ska ta er till mötesplatsen.

 2. Bygg upp ditt matförråd
  Se till att du har tillräckligt med mat, vatten och mediciner för att klara dig i minst tre dygn eller 72 timmar (enligt MSB), vi rekommenderar minst 2 veckor. Tänk på att också inkludera rengöringsartiklar, hygienartiklar och varma kläder. Om du kan, skaffa även en generator, batteriladdare och solceller för att ladda dina enheter.
  Här kan du läsa mer ingående om hur du bygger upp ditt matförråd.

 3. Lär dig grundläggande första hjälpen
  I en kris kan det vara svårt att få medicinsk hjälp. Lär dig därför de grundläggande första hjälpen-färdigheterna så att du kan hantera skador och sjukdomar.

 4. Skaffa en radio och andra kommunikationsverktyg
  En radio kan vara ovärderlig i en kris då den kan hjälpa dig att hålla dig informerad om vad som händer. Se också till att du har tillgång till andra kommunikationsverktyg som mobiltelefon och walkie-talkies.

 5. Ha en evakueringsplan
  Om du behöver evakuera, se till att du har en plan för hur du ska ta dig därifrån. Ha en väska redo med viktiga dokument och tillbehör.

 6. Lär dig att laga mat utan el
  Om du förlorar elen under en kris kan det vara svårt att laga mat. Lär dig därför att laga mat på ett campingkök eller med en grill.

 7. Skaffa grundläggande överlevnadskit
  Se till att du har en ficklampa, en kniv, tändstickor och annat som kan hjälpa dig att överleva i naturen om det skulle behövas.

 8. Bygg upp ditt självförsvar
  I en kris kan det finnas situationer där du behöver försvara dig själv eller din familj. Lär dig därför grundläggande självförsvarstekniker och se till att du har nödvändig skyddsutrustning som te.x nödlarm eller visselpipa.

 9. Skaffa en vattenrenare
  Om du behöver förlita dig på vatten från en källa som känns osäker, se till att du har en vattenrenare. Det finns flera olika typer av vattenrenare att välja mellan, så välj en som passar dina behov och budget.

 10. Träna och öva på din plan
  Det är en sak att ha en plan, men det är en annan sak att veta hur man ska genomföra den i praktiken. Träna och öva på din katastrofplan regelbundet, så att du och din familj kan hantera en kris på ett säkert och effektivt sätt.